luni, 20 aprilie 2015

Ouatul Reginei

Regina dupa ce se intoarce din zborul de fecundare zis si zborul ei de nunta sta doua trei zile in stup mai mult lenevind si din cand in cand mai depune cateva oua de trantor ca abia dupa aceea sa inaceapa depunerea de oua fecundate din care vor iesi albine lucratoare.
 Sant momente in care regina stupului depune chiar si 3000 de oua pe zi deoarece este mare nevoie de albine in perioada de vara atunci cand viata albinelor lucratoare este foarte scurta undeva la circa sase saptamani asta in special cand albinele noastre au cules puternic si alearga toata ziua pe campii. In mod natural albinele traiesc aproximativ cinci-sase luni dar asta daca nu ar face nimic si doar ar consuma mierea din stup. Avem si asemenea albine norocoase si acestea sant cele care se nasc toamna, acestea sant cele care nu alearga pe campii dupa flori si nici nu duc grija puilor care in acea perioada nu mai sant deoarece regina inceteaza ouatul odata ce vremea se raceste.
 Asa cum am mai spus altadata este foarte bine ca regina depune foarte multe oua deoarece perioada in care florile au nectar din belsug trece atat de repede incat daca numarul albinelor ar fi prea mic familia nu ar avea timp sa isi adune proviziile pentru iernat.
Depunerea acestor oua insa e in raport cu timpul de afara si cu hrana pe care albinele o dau reginei, ele presimt daca timpul e rece sau cald si micsoreaza sau maresc portia de hrana reginei. Albinele stiu ca daca ii dau hrana reginei din belsug aceasta ar oua in sir depunand un numar mare de oua pe cat mai multi faguri si cand frigul le-ar constrange  sa nu mai poata iesi afara dupa pastura si apa puietul ar muri nehranit ele fiind constranse sa se stranga in ghem pentru a-si pastra caldura trupurilor. Un puiet racit este o mare nenorocire pentru existenta familiei deoarece aceasta familie este amenintata de o multime de boli. Tocmai de aceea ele hranesc regina dupa cum e timpul afara, cand e cald afara o indoapa mult si ea depune atat de multe oua ca daca ar fi cantarite ar depasi cu mult greutatea ei.
Regina oua mereu fara intrerupere si fara sa fie preocupata de altceva, hrana pe care o primeste de la albine e gata mestecata si digerata asa incat aceasta ajunge direct in sange si alimenteaza ovarele cu elemente noi si producatoare de oua obisnuite astfel incat din hrana absorbita nu ramane niciun rezid. Se stie ca limba, gusa, stomacul si rectul unei regine sunt foarte sumar construite, in schimb organele de secretie urinara sant foarte dezvoltate si active pentru a da afara cat mai repede surplusul de apa ce se afla in hrana.

Niciun comentariu: